• header-nieuws-wijnprofessor-1.jpg

« Terug

Is wijn gezond? De visie van Wijnprofessor

Is-wijn-gezond-De-visie-van-Wijnprofessor_3.jpg10 mei

Al jarenlang wordt er onderzoek gedaan naar de effecten van wijn op je gezondheid. De resultaten van onderzoeken zijn niet eenduidig. Dat heeft onder andere te maken met de gehanteerde onderzoekstechniek. Hoe kun je het effect van wijn op gezondheid nu op een betrouwbare manier meten? Om kennis te nemen van de resultaten van wetenschappelijk onderzoek zijn wij als consument doorgaans afhankelijk van de pers.  Dat is helaas ook geen garantie voor objectieve berichtgeving.

Gezondheidseffect van wijn?

Een recente publicatie in het toonaangevend medisch tijdschrift ‘The Lancet’ is in de pers flink uitgemeten. Elke geconsumeerde drup alcoholhoudende drank zou een negatief gezondheidseffect hebben en elk glas zou je leven met een half uur bekorten. Dit nieuws gaf bij het grote publiek aardig wat stof tot discussie. Met name door de stelligheid waarmee deze conclusie de wereld in geslingerd is. Het laatste woord is hierover ook nu weer niet gezegd. Al na een week komen wetenschapsjournalisten op basis van het artikel in ‘The Lancet’ tot de conclusie dat van matig alcoholgebruik (acht glazen per week) geen effect op de gezondheid is aangetoond.

“Wijn drink je niet als "medicijn", maar omdat je dat lekker vindt en ervan wilt genieten.”

Vraag aan Wijnprofessor

Wijn en jongeren

Wijn drinken heeft zeker geen gunstig effect op de gezondheid van jongere mensen. Op de jeugd al helemaal niet, die is nog in de groei. Alcohol heeft dan een negatief effect op de ontwikkeling van de hersenen.

Wijn uitspugen is geen zonde

Er zijn situaties dat je wel van een glas wijn wilt geniet, maar het effect van alcohol op je gestel wilt vermijden. Dan is er altijd nog de optie van een spittoon (spuugbakje): wel proeven maar niet drinken. Henri Grachten, eigenaar van Wijnprofessor: “Wijn ervaar je met je ogen, neus en mond. Je keel of slokdarm heb je hierbij niet nodig. Het lijkt misschien zonde, maar de wijnbeleving is precies hetzelfde.”

Vraag aan Wijnprofessor

Wijn is geen medicijn

Tot slot even terug naar het gezondheidseffect van wijn. Bij Wijnprofessor vinden we dat je wijn niet als medicijn moet zien. Henri: “Wijn drink je niet als “medicijn”, maar omdat je dat lekker vindt en ervan wilt genieten.” Ben je benieuwd welke wijnen Wijnprofessor te bieden heeft? Bezoek vooral de webshop en laat je inspireren. We kennen al onze wijnboeren persoonlijk en hebben alle informatie over het domein, de smaken en wijn-spijscombinaties voor je op een rijtje gezet.

Vraag aan Wijnprofessor

« Terug

Scroll naar boven