• header-nieuws-wijnprofessor-1.jpg

« Terug

“Tijdens mijn wijnproeverij leer ik mensen wijn ‘lezen’”

Wijnprofessor-Tijdens-mijn-wijnproeverij-leer-ik-mensen-wijn-lezen-2.jpg04 jan

Voor Henri Grachten, eigenaar van Wijnprofessor, zijn twee zaken rondom wijn erg belangrijk. Enerzijds wil hij mensen wijn leren proeven. Dit vormt een groot onderdeel van zijn wijnproeverij. Anderzijds wil hij nieuwe wijnboeren introduceren in Nederland. Hij is als het ware de bemiddelaar tussen de Nederlandse wijnliefhebber en de nog onbekende Franse wijnboer.

Een treffend citaat

“Elk glas wijn dat we drinken, vertegenwoordigt een heel jaar van wijnbouw en misschien verscheidene jaren in de wijnmakerij… Toch gooien de meesten van ons hem weg, recht in het keelgat, zonder een poging de wijn te ‘lezen’.” Een treffend citaat van wijnjournalist Jancis Robinson. Deze uitspraak illustreert één van de belangrijke redenen waarom Henri wijnproeverijen organiseert. “Tijdens mijnwijnproeverij leer ik mensen wijn ‘lezen’”, zegt hij.

De wijnproeverij

Wijn leer je ‘lezen’ door te kijken, te ruiken, te proeven en de afdronk te ervaren. Waar doet de wijn je aan denken? Hoe ontstaan deze associaties? Tijdens de wijnproeverij ondersteunt Henri de deelnemers bij het beantwoorden van deze vragen. Verder vertelt hij hoe de wijn geproduceerd wordt. Dat de wijn die je proeft het resultaat is van een lange periode hard werken. Hij maakt het ook persoonlijker, door de wijnboeren voor te stellen. Met behulp van deze werkwijze hoopt Henri eraan bij te kunnen dragen dat steeds meer mensen aandacht hebben voor de wijn die ze drinken. “In landen als Frankrijk en Italië wordt de wijncultuur met de paplepel ingegoten. Wij in Nederland kunnen wat dat betreft nog iets leren”, zegt hij.

“Ik wil graag de ambachtelijke wijnboer met Nederlandse wijnliefhebbers in contact brengen.”

Boek een proeverij, workshop of cursus

Ambassadeur van de wijn

Nieuwe wijnboeren introduceren in Nederland, is ook een van de bijdrages die Henri wil leveren aan de Nederlandse wijncultuur. Hij gaat opzoek naar nog onbekende producenten in de Rhônevallei en de Beaujolais. “Ik wil graag de ambachtelijke wijnboer met Nederlandse wijnliefhebbers in contact brengen. Ze hebben vaak erg goede wijnen waar meer ruchtbaarheid aan mag worden gegeven. Ik ben als het ware de ambassadeur van deze wijnboeren”, zegt hij.

Boek een proeverij, workshop of cursus

Domaine du Moulain

Een voorbeeld van een door Henri geïntroduceerde wijnproducent is Domaine du Moulain van de familie Vinson. Al jaren komt Henri graag over de vloer bij deze familie. Denis Vinson, de eigenaar en wijnmaker, nam hem mee naar de wijnmakerij. Zijn grootvader was ooit begonnen, zijn vader had het uitgebreid en Denis zelf heeft een nieuwe wijnkelder gebouwd. Hierdoor is het mogelijk de wijn op houten vaten te laten rijpen. “Indrukwekkend om te zien hoe zo’n wijnbedrijf is gegroeid binnen dezelfde familie”, zegt Henri.

Dit soort interessante details vertelt Henri onder andere tijdens zijn wijnproeverij. Zo maakt hij de wereld van wijn levendig voor de deelnemers. Wil je graag een wijnproeverij van Henri bijwonen? Aarzel dan niet om contact op te nemen. Verder is het interessant de webshop (link) te bekijken, waar je alle informatie kunt vinden over de wijnen uit zijn assortiment.

Boek een proeverij, workshop of cursus

« Terug

Scroll naar boven