• header-nieuws-wijnprofessor-1.jpg

« Terug

Wijnprofessor op ontdekkingsreis in de Ahrvallei (II)

Laten-we-de-glazen-klinken-op-de-rijke-wijngeschiedeni_1.jpg01 mrt

Van kwantiteit naar kwaliteit

De wijnen uit de Ahrvallei hadden tot ver in de vorige eeuw te kampen met een slecht imago; en met reden. Om aan de nationale vraag naar goedkope bulkwijn tegemoet te komen voldeed de massaproductie van Spätburgunder: bleek van kleur, vaak in een niet altijd droge stijl (dus met een zoetje).

In de jaren 1980 werden de Duitse kelen verfijnder en ontstond er vraag naar drogere wijnen van betere kwaliteit. Een handjevol wijnbouwpioniers in de Ahrvallei, waaronder Meyer-Näkel en Jean Stodden waagt de stap weg van de massaproductie. De wijnen van deze beide pioniers behoren nog steeds tot de top.

Om betere wijnen te produceren investeerden ze in de aanplant van geschiktere Pinot Noir klonen uit de Bourgogne. De opbrengst per hectare werd beperkt, wat de kwaliteit van het fruit ten goede komt. Verder introduceerden ze in de kelders nieuw eiken houten vaten waarin de Spätburgunders werden gerijpt.

Het gevolg is geweest dat Pinot Noir fanaten de Spätburgunders uit de Ahrvallei op de radar kregen. Ondertussen gerenommeerde producenten als J.J. Adenauer, Nellis en Kreuzberg volgden de pioniers met innovaties in de wijnbouw en de vinificatie. Onze bezoeken aan Adenauer en Kreuzberg bevestigen hun reputatie, met name in hun topsegment van Spätburgunders Grosses Gewächs (de evenknie van de grand cru’s uit Bourgogne).

Paul Schumacher en zijn medewerkers op de berg

Bezoek aan Weingut Paul Schumacher

De opkomende ster in het Ahrgebied is Paul Schumacher. Hij heeft vijf hectare aan wijngaarden, waaronder een perceel in de nabijgelegen wijnregio Mittelrhein dat is aangeplant met de Rieslingdruif. Ambachtelijkheid, kennis en gevoel voor zijn product zijn leidend in de werkwijze van Paul Schumacher. In zijn sfeervol proeflokaal vertelt hij met enthousiasme over de wijnbouw als passie en zijn ontdekkingstocht om optimale kwaliteit te bereiken. We proeven het hele assortiment van wijngoed Paul Schumacher. De topwijnen van Spätburgunder zijn beide genoemd naar de wijngaard waarop de druiven zijn aangeplant: Marienthaler Trotzenberg en Walporzheimer Kräuterberg. De Frühburgunder Allegria 2015 met aroma’s van rood fruit en een bescheiden houttoets springt er uit. De intensiteit en toegankelijkheid van deze gelaagde wijn maken indruk.

Stefan Kurth op de wijnberg

Proeven uit het vat bij Weingut Stefan Kurth

Een aantal producenten, waaronder Weingut Stefan Kurth uit Ahrweiler bei Bachem, is gaan samenwerken onder de geuzennaam Garagenwinzer. Hun bedrijven zijn zo kleinschalig dat ze hun totale productie bij wijze van spreken zouden kunnen verwerken in hun garage. Deze Ahr Typen, zoals ze zich ook wel noemen, trekken gezamenlijk op om hun wijnen onder de aandacht te brengen. Voordat we het proeflokaal induiken biedt Kurth ons aan om een kijkje te gaan nemen in zijn wijnmakerij die is ondergebracht in een loods in het dorp Ahrweiler. We proeven er de Blanc de Noir 2017 uit het vat (nog een beetje "wild" door het koolzuur) en zijn top cuvée Kathinka, een wijn die 18 maanden op barriques wordt gerijpt alvorens op de markt te worden gebracht. De jaargang 2016 uit het vat maakt nieuwsgierig naar de Kathinka 2015 die reeds gebotteld is en verkrijgbaar.

De kwaliteit van zijn wijnen en de bijna filosofische kijk van de gastvrije Stefan Kurth op bijna alles maakt een bezoek aan dit Weingut zeer de moeite waard

Het markante proeflokaal

Achter het woonhuis van Kurth ligt een schuurtje dat is ingericht als proeflokaal. We proeven er alle wijnen die van Weingut Kurth op de markt worden gebracht. De meeste wijnen hebben namen in het Keulse dialect zoals Pross Jupp (Frühburgunder), Stickihse (Spätburgunder) en Aff und Zoo (Weissburgunder). De Kathinka 2015 is een Spätburgunder die aan onze hooggespannen verwachting voldoet. De wijn kan zich meten met de veel duurdere Spätburgunders van meer gerenommeerde collega's uit de Ahrvallei. Het is een Pinot Noir die met zijn rode en zwarte fruit en florale tonen nu al gedronken kan worden. Maar over tien jaar nog aan complexiteit en gelaagdheid zal hebben gewonnen. Naast de kwaliteit van de wijnen en zijn humorvolle gastvrijheid, maakt de bijna filosofische kijk van de sympathieke Stefan Kurth op bijna alles een bezoek aan dit Weingut meer dan de moeite waard. Het YouTube filmpje waarin Kurth zichzelf en zijn bedrijf presenteert is een aanrader. Bekijk de video hier!

« Terug

Scroll naar boven