Sluit navigatie

De wijnmakers

Als Jean Paul Barbaud een enkele wijngaard en de vele fruitgaarden van zijn vader overneemt in 1976 ziet hij de kans schoon om zijn droom te verwezenlijken. Hij herplant alle percelen met wijnranken en in 1980 bottelt hij zijn eerste wijn. Tegenwoordig zwaait zijn dochter Céline de scepter in het bedrijf. Zij is opgeleid als ingenieur landbouwchemie. Onder haar leiding heeft het bedrijf de organische landbouwmethoden omarmd. De rode wijnen van Céline Barbaud zijn met hun krachtige karakter typisch voor de wijnen uit het gebied van de Plan de Die. Haar witte wijn, de aromatische Les Bon Moments, heeft de intense smaken en aroma’s van geel fruit (perzik, abrikoos) en bloemen.

Plan de Dieu

Domaine des Favards ligt midden in het wijngebied Plan de Dieu. De wijngaarden in dit gebied zijn in de Middeleeuwen ontwikkeld door religieuze ordes, zoals die van de Tempeliers. De wijnbouw kwam er, zo werd gezegd, onder God’s toezicht tot bloei. Het is nu een gebied dat in totaal 1500 hectare aan wijngaarden heeft. In 2005 wordt de classificatie Côtes du Rhône Villages aan de rode wijnen uit Plan de Die toegekend. Het zijn blends van de belangrijkste druivensoorten in de Zuidelijke Rhônevallei, grenache, syrah en mourvèdre. De specifieke grondsoort in dit gebied (rode klei met tot tien meter diep liggende keitjes) in combinatie met de genoemde druivensoorten geeft de wijnen uit Plan de die hun eigen specifieke karakter. Slechts een klein gedeelte van de wijngaarden is aangeplant met witte druiven.

Toerisme en wijn

Wie zijn vakantie wil doorbrengen tussen de wijngaarden is bij Domaine des Favards aan het juiste adres. De Familie Barbaud heeft rondom haar wijnmakerij een camping aangelegd, midden tussen de wijngaarden. Wijnliefhebbers komen hier uiteraard prima aan hun trekken. Het zicht op het rotsmassief van de Dentelles des Montmireil en in de verte de top van de Mont Ventoux zal wandelaars en fietser bevallen, je bent er zo. Voor de cultuurliefhebbers liggen de steden Avignon en Orange op nog geen half uur rijden met de auto.

Certificeringen

"WSET Level 3 Advanced Certificate"

Social Media

Blijf up to date door ons te volgen!

Scroll naar boven