• header-nieuws-wijnprofessor-1.jpg

« Terug

Uit welk type wijnglazen drink je wijn?

Uit-welk-type-wijnglazen-drink-je-wijn_3.jpg15 feb

Van goede wijn wil je optimaal genieten. Daarom is het belangrijk voor een juist type wijnglas te kiezen. Bij Wijnprofessor vertellen we je graag welke glasvorm het beste past bij welke wijn. We willen dat je echt kunt genieten van jouw wijnmoment!

Verschillende soorten wijnglazen

“Er zijn ontelbaar verschillende soorten wijnen en er is daardoor ook een overvloed aan verschillende soorten wijnglazen”, aldus Henri Grachten, eigenaar van Wijnprofessor. “Mijn voorkeur gaat uit naar wijnglazen waarin ruimte is voor walsen. Zo kunnen de aroma’s in de wijn goed vrij komen. Wanneer je hebt gekozen voor het juiste type wijnglas beleef je de wijn op zijn best. Ook is het van belang dat het wijnglas niet bedrukt is. In een helder glas kun je de wijn beter zien en dus beter beleven.”

Rode wijn

Voor het genieten van wijn adviseren we een naar boven toelopend ruim ovaalvormig glas. Een kwalitatief goede rode wijn bevat veel aroma’s. Deze komen tot hun recht in een wat groter glas. Er is ruimte om te walsen, een groter oppervlak van de wijn komt in aanraking met zuurstof waardoor de aroma’s makkelijker vrij komen. Bij een kleiner glas blijft de wijn meer gesloten en kun je minder zintuigelijke sensaties waarnemen.

“Mijn voorkeur gaat uit naar wijnglazen waarbij ruimte is voor walsen. Zo kunnen de aroma’s in de wijn zich goed vrij maken.”

Vraag aan Wijnprofessor

Witte wijn en rosé

Witte wijn en rosé worden doorgaans uit een wat kleiner glas gedronken. Ze zijn van zichzelf al fruitiger. Wel is het van belang dat het glas ovaalvormig is naar boven toeloopt. Ook bij witte wijn en rosé heb je dan de beste smaakbeleving.

Mousserende wijn

Een hoger glas, ofwel een flute. Daaruit drinken we meestal mousserende wijn. Een flute verhoogt namelijk het effect van de bubbels en daarmee het aroma. Henri: “Uiteraard is ook dit weer een kwestie van smaak. Ikzelf drink mousserende wijn het liefst uit een bokaal. Een heel groot glas.” De mousserende wijn Clairette de Die Tradition van Jean-Claude Rapsail heeft zijn eigen wijnglas.  De producent heeft een glas laten maken in de vorm van een tulp: minder hoog dan een flute en ranker en kleiner dan een wijnglas. “Het is een zeer elegant glas dat precies past bij deze wijn. De fruittonen komen perfect tot uiting en je kunt optimaal genieten van de bubbeltjes.” Wil je meer weten over deze mousserende wijn? Bekijk hem hier: Clairette de Die Tradition Jean Claude Raspail 

Vraag aan Wijnprofessor

Type wijnglas proeverij

Bij een proeverij gebruiken we één type wijnglas: het ISO-wijnproefglas. Dit wijnglas heeft standaard maten voor de dikte, de vorm en de inhoudsmaat, die door het ISO zijn vastgelegd. Zo kunnen we alle wijnen op dezelfde wijze beoordelen. Tijdens onze proeverijen maken we vol op gebruik van deze wijnglazen. Lees hier meer over de proeverijen van Wijnprofessor.

Wijnglas vullen

Heb je een geschikt wijnglas uitgekozen? Dan is het nu tijd om de wijn in te schenken. “Vul een glas nooit te vol. Een ruime bodem is goed, want dan kun je lekker walsen zonder dat je morst. Persoonlijk vul ik het glas nooit verder dan een kwart”, aldus Henri.

Vraag aan Wijnprofessor

« Terug

Scroll naar boven