Wijnprofessor geeft advies over wijn bewaren

Wijn bewaren. Op welke temperatuur, hoelang en waar doe je dit? Wijnprofessor zal deze vragen beantwoorden. “Het bewaaradvies voor wijn is niet eenduidig. Het is aan een aantal factoren onderhevig”, aldus Henri Grachten, eigenaar van Wijnprofessor.
Wijn bewaren
Niet elke wijn is gemaakt om te bewaren. De meeste wijnen kun je het beste binnen 3 of 4 jaar na de oogst drinken. Dit zijn meestal de simpele wijnen, gemaakt om de consument direct te behagen. Er zijn ook bewaarwijnen op de markt. Deze wijnen hebben meer gelaagdheid naarmate ze rijpen. Naast het primaire fruit ontwikkelen ze aroma’s met een ander karakter, zoals: tabak, hooi en honing. Daarnaast kunnen de eventueel aanwezige houtaroma’s integreren in de wijn. Soms ontwikkelt de smaak van het fruit ook: van fris fruit richting gekookt of jammy.
“Je kunt niet zeggen dat gerijpte, wat oudere, wijnen beter zijn dan jonge wijnen. Dit hangt af van persoonlijke smaak.”
Bewaartemperatuur wijn
De volgende bewaaromstandigheden voor wijn zijn belangrijk:
- een constante temperatuur, het liefst tussen de 10 tot 15 graden Celsius
- weinig of geen licht
- flessen met een kurk kun je het beste liggend bewaren, zodat de kurk in contact blijft met de vloeistof en niet uitdroogt. Er zou dan te veel lucht bij de wijn komen.
Persoonlijke smaak
“Je kunt niet zeggen dat gerijpte, wat oudere, wijnen beter zijn dan jonge wijnen. Dit hangt af van persoonlijke smaak. Er zijn ook wijnen die kwalitatief zeer goed zijn om jong te drinken”, aldus Henri. Houd je van complexiteit, ofwel veel verschillende aroma’s en smaken? Dan vind je een gerijpte wijn misschien lekkerder. Houd je vooral van fruitige aroma’s en intensiteit? Dan drink je misschien liever een jongere wijn.
Assortiment Wijnprofessor
Wijnprofessor heeft zowel jonge als bewaarwijnen in het assortiment. De oudste wijn van Wijnprofessor is Les Briquieres 2009 van Domaine de Piaugier. Hieronder volgt een overzicht van een aantal jonge en oude wijnen in het assortiment.
Voorbeelden van wijnen die gemaakt zijn om jong te drinken:
- Cuvée du Printemps van Domaine du Moulin
- Beaujolais van Marrans en van Chasselay
- De meeste witte wijnen
- De meeste roséwijnen
Voorbeelden van wijnen die bewaard kunnen worden:
- Gigondas 2013 van Bertrand Stehelin
- Châteauneuf du Pape 2015 van Domaine des Amadieu
- Les Brigands, Plan de Dieu 2015 van Domaine des Favards
Voorbeelden van bewaarwijnen die door Wijnprofessor zijn bewaard en die op dronk zijn:
Archief > 2018
augustus
juli
juni
mei
april
maart
- 15 maart 2018 - Zo ontkurk je wijn zonder problemen
- 01 maart 2018 - Wijnprofessor op ontdekkingsreis in de Ahrvallei (II)
februari
- 19 februari 2018 - Wijnprofessor op ontdekkingsreis in de Ahrvallei (I)
- 15 februari 2018 - Uit welk type wijnglazen drink je wijn?