• header-nieuws-wijnprofessor-1.jpg

« Terug

Vier wegwijzers om je wijn beter te leren kennen

Garrigues_2011_klein_1000x.jpg16 aug

Aangenaam, ik ben je wijn. Hoe ik in je handen ben beland weet ik niet.

Misschien overhandigd door een pakketbezorger, of misschien aanbevolen door een wijnhandelaar. Ik heb in elk geval een lange weg afgelegd voordat ik bij jou mijn bestemming heb gevonden. Mijn naam is Garrigues, en de enige reden voor mijn bestaan is: je te verleiden en te behagen.

Ons rendez-vous zal sensueel zijn, en ongetwijfeld aangenaam. Maar… ook een beetje oppervlakkig. Wat weet je van mij en van mijn roots? Van de streek waar ik vandaan kom en van de wijngaard waarvan ik de naam draag? Als je me wat beter kent kun je wellicht nog meer van me genieten. Ik zal je op weg helpen.

Wegwijzer 1

Op de website van Wijnprofessor vind je basale gegevens over me, mijn paspoort, zeg maar. Daar kun je ook een indruk krijgen van wat je kunt verwachten als je me proeft en met welke gerechten ik harmonieer.

Wegwijzer 2

Ik ben afkomstig uit de Rhônevallei, een streek met een mediterraan klimaat: milde winters, warme zomers, voldoende regen. Dat heeft mede mijn stijl (warmbloedig, rijp fruit) bepaald. De Rhône als wijngebied kent verschillende subregio’s, ook wel appellaties genoemd. Ik ben afkomstig uit een daarvan: Vacqueyras. Alles over Vacqueyras vindt je op een zeer informatieve website, die bovendien netjes is vertaald in het Nederlands.

Wegwijzer 3

Natuurlijk zijn de wijnmakers van het domaine Montirius ook van invloed geweest op mijn karakter. De familie Saurel heeft het “DNA” waaruit ik ben opgebouwd (de druivensoorten grenache en syrah) tot rijping laten komen en geoogst. Met hun visie en vakmanschap hebben ze me tot wijn gemaakt en mijn “opvoeding” ter hand genomen. Hierdoor ben ik geworden tot wat ik ben. Voor een kijkje in de keuken van de familie Saurel kun je terecht op de website van Montirius.

Wegwijzer 4

Tenslotte wil ik het hebben over mijn familie. Ik maak deel uit van een zeer uitgebreide en–al zeg ik het zelf–fascinerende familie, de wijnen van de wereld. Van welke druivensoort we ook zijn gemaakt, Chardonnay of Pinot Noir, Sauvignon Blanc of Grenache, we zijn allemaal loten van de Europese druivensoort Vitis Vinefera. Wil je meer weten over de belangrijkste druivensoorten en wijngebieden? Wil je systematisch leren proeven? Kies dan voor workshop of opleiding. Wijnprofessor verzorgt deze op maat.

« Terug

Scroll naar boven