• header-nieuws-wijnprofessor-1.jpg

« Terug

“Ik probeer het mysterie van wijn te doorgronden”

Wijnprofessor-Ik-probeer-het-mysterie-van-wijn-te-doorgronden-1.jpg17 aug

Een goed glas wijn. De meeste mensen drinken het dagelijks en genieten er met volle teugen van. Maar wijn is meer dan een drank alleen. Wijn komt in zoveel verschillende gedaanten voor dat er hele studies over zijn. Henri Grachten, eigenaar van Wijnprofessor, heeft zijn leven aan de wonderlijke drank gewijd. “Ik probeer het mysterie van wijn te doorgronden”, zegt hij.

Franse wijnen

Henri organiseert regelmatig wijnproeverijen, heeft een eigen wijnwebshop en is zo’n drie keer per jaar te vinden in Frankrijk. Het meest toonaangevende wijnland. Hij bezoekt voornamelijk zijn geliefde Rhônevallei en de Beaujolais. In beide streken wordt door grotere producenten op industriële schaal wijn gemaakt. Henri richt zich echter op de ambachtelijke wijnboer die met visie en toewijding unieke wijnen produceert. Hij laat zich inspireren door de diversiteit aan smaaksensaties die dit oplevert. “Mijn streven is om nog onbekende Frans wijnboeren te introduceren in Nederland. Als de prijs-kwaliteitsverhouding klopt neem ik hun Franse wijnen mee naar Groningen, om ze thuis in alle rust te beoordelen. Vervolgens kies ik de beste uit voor mijn webshop”.

“Als wijnliefhebber tracht ik zoveel mogelijk wijnkennis te vergaren. De gedaanten van (vergist) druivensap zijn oneindig. Je raakt niet uitgestudeerd.”

Boek een proeverij, workshop of cursus

Wines and Spirits

Naast zijn werk als importeur en wijndocent, studeert Henri bij Winewise Antwerpen voor WSET Level 4 Diploma in Wines and Spirits. Bij de Wijnstudio Den Haag heeft hij WSET Level 3 Advanced Certificate in Wines and Spirits behaald. “Als wijnliefhebber tracht ik zoveel mogelijk wijnkennis te vergaren. De gedaanten van (vergist) druivensap zijn oneindig. Je raakt niet uitgestudeerd,” zegt Henri. “Dit komt onder andere door het klimaat, de grondsoort en de visie van de wijnboer.”

Boek een proeverij, workshop of cursus

Wijnkennis

Henri vindt het geweldig om zijn kennis over wijn met andere wijnliefhebbers te delen. “Ik krijg vaak te horen dat ik mijn wijnworkshop op een unieke manier structureer. Ik weet bij mensen de juiste snaar te raken en breng daardoor mijn passie voor wijn goed over.”

Proces van druif tot fles

Henri’s passie voor wijn is ontstaan toen een vriend hem meenam naar de Rhônevallei. “Ik was meteen verkocht. Het is fantastisch om te zien waar mijn favoriete wijnen vandaan komen. Hoe het proces van druif tot fles in werkelijkheid gaat. Voor mij was het de aanleiding om te gaan studeren en er mijn leven aan te wijden.”
Ben je benieuwd naar de wijnen die Henri heeft geselecteerd? Bezoek dan zijn webshop. Het is mogelijk je kennis over wijn te verbreden. Meld je dan aan voor een wijncursus van De Wijnprofessor.

Boek een proeverij, workshop of cursus

« Terug

Scroll naar boven