• header-nieuws-wijnprofessor-1.jpg

« Terug

Een leven vol wijnproeverijen en reizen naar Frankrijk

Wijnprofessor-Een-leven-vol-wijnproeverijen-en-reizen-naar-frankrijk-1.jpg15 sep

Wat betekent het wanneer je dagen van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat gevuld zijn met wijn? Henri Grachten, eigenaar van Wijnprofessor, weet het als geen ander. Hij studeert op wijn, organiseert wijnworkshops en bezoekt regelmatig Franse wijnboeren. Wijn is zijn leven. Maar hij drinkt het met mate. “Wijn proef je even goed wanneer je hem niet doorslikt. Je ervaart het aroma, de smaak en de afdronk van de wijn met je neus, je mond en je tong. Niet met je keel. Ik voel me dan ook altijd heel ongemakkelijk als er bij het proeven geen spuugbakje in de buurt is.”

Enthousiasme tijdens wijnproeverijen

Wijnproeverijen organiseren is een grote liefhebberij van Henri. Op zulke momenten kan hij zijn enthousiasme voor wijn en voor de pareltjes die hij uit de zee van het wijnaanbod heeft opgedoken, delen met anderen. “Ik neem mensen aan de hand om te leren proeven. Stap voor stap. Daarnaast vertel ik bij wie de desbetreffende wijn vandaan komt en waarom hij smaakt zoals hij smaakt”, zegt hij. De wijn die Henri uitkiest is niet zomaar willekeurig gekozen. Hij heeft hem tijdens een van zijn reizen naar Frankrijk, zorgvuldig uitgezocht op stijl en kwaliteit.

“Ik ben de korte lijn tussen de producent in Frankrijk en de wijnliefhebbers in Nederland. In Frankrijk probeer ik goede wijnen te vinden voor uiteenlopende budgetten.”

Boek een proeverij, workshop of cursus

Een netwerk van wijnproducenten

“De wijn die ik tijdens een proeverij aan de deelnemers introduceer is altijd afkomstig van één van de Franse wijnboeren die ik heb leren kennen”, zegt Henri. “Ik heb deze wijn geïmporteerd en geïntroduceerd in Nederland.” Zo’n drie keer per jaar is hij in Frankrijk te vinden. Meestal in Zuid-Rhône en de Beaujolais. Hier zoekt hij naar parels voor het assortiment van De Wijnprofessor. In de loop der jaren heeft hij in deze gebieden een netwerk van wijnproducenten opgebouwd. “Ik kom vaak terecht bij familiebedrijven waar ik dezelfde passie voor wijn aantref. Maar dan voor het produceren.”

Boek een proeverij, workshop of cursus

Goede Franse wijnen

De functie van De Wijnprofessor kun je het beste beschrijven als ‘bemiddelaar’. “Met mijn bedrijf ben ik de korte lijn tussen de producent in Frankrijk en de wijnliefhebbers in Nederland; de link tussen de wijn in jouw glas en het vaatje waaruit die is getapt. In Frankrijk probeer ik goede Franse wijnen te vinden voor uiteenlopende budgetten.” Henri is zeer tevreden met zijn leven als eigenaar van De Wijnprofessor. Hoe kan het ook anders? Hij is hierdoor altijd bezig met zijn grote liefde: wijn.

Wil je weten welke wijnen Henri zorgvuldig heeft uitgekozen in Frankrijk? Bezoek dan zijn webshop. Als je de wijnen graag met hem samen wilt proeven, meld je dan aan voor een proeverij!

Boek een proeverij, workshop of cursus

« Terug

Scroll naar boven