• header-nieuws-wijnprofessor-1.jpg

« Terug

Les Briguières, de bodem en de fles

foudre_1000x.jpg14 aug

Sablet

De ochtend van een, voor dit warme gebied, koele maar heldere zomerdag. De kleine jeep staat klaar. Jean-Marc Autran, eigenaar en wijnmaker van Domaine de Piaugier, neemt me mee voor een tour door de heuvels boven het dorp Sablet, de rijzende ster onder de wijndorpen in de zuidelijke Rhône. Hier liggen zijn wijngaarden, 30 ha verspreid over een flink gebied, zelfs tot aan het nabij gelegen, als Cru geclassificeerde wijndorp, Gigondas.

Les Briguières

Al na tien minuten klimmen hebben we de plek bereikt. Uitzicht op het dorp en op de daarachter gelegen Rhône-vallei. We staan tussen de wijnranken van wijngaard Les Briguières. Het zijn de blauwe druiven Grenache en Mourvèdre die hier zijn aangeplant. Jean-Marc legt uit dat de kalkrijke kleibodem van deze wijngaard geschikt is voor het verbouwen van deze druivensoorten. De druiven voor de wijn Les Briguières zijn afkomstig van deze wijngaard. Voor deze krachtige wijn worden Grenache en Mourvèdre samen gevinifieerd.

Drie generaties actief

Les Briguières is de oudste wijngaard van het domaine. Op dit perceel maakte Alphonse Vautour, de overgrootvader van Jean-Marc, in de vroege vorige eeuw zijn eerste wijn in een kleine wijnmakerij. Elk jaar daalde hij met zijn zwaar bepakte ezels af naar het dorp, om zijn vaten wijn aan handelaren te verkopen. Kwamen deze niet opdagen of wilden ze zijn wijn niet, dan moest Alphonse, samen met zijn tegenstribbelende ezels dezelfde weg terug omhoog. Uiteindelijk besloot hij in 1946 een nieuwe wijnmakerij te bouwen aan de doorgaande weg, beneden in het dorp. Op deze plek bevinden zich de wijnkelders van Domaine de Piaugier vandaag de dag nog steeds. Zowel de vader van Jean-Marc als zijn dochters zijn er actief.

De kelder van Sophie

Bij terugkomst heeft Sophie Autran, de vrouw van Jean-Marc, een proeverij voorbereid; de nu beschikbare jaargangen van de bekende pareltjes uit het gamma van Domaine de Piaugier komen voorbij. Van Le Viognier, de witte wijn van 100% Viognier, tot Réserve de Maude, genoemd naar de oudste dochter en gemaakt van 100% Syrah. We sluiten af met het kroonjuweel van dit domaine, de Réserve Alphonse Vautour, een wijn die alleen in de beste jaren wordt geproduceerd. We proeven jaargang 2010, nu pas op dronk, zes jaar na de oogst. Als wachten altijd zo wordt beloond, laat mij dan nog maar veel en lang wachten.

Wijnjournalist Nicolaas Klei over de wijnen van Jean-Marc Autran: “Simpel druiven tot wijn vergist: niets toegevoegd, niets weggehaald. Het zijn pure wijnen: je ruikt en proeft de druiven, de wijngaard, het terroir”.

« Terug

Scroll naar boven