• header-nieuws-wijnprofessor-1.jpg

« Terug

Een wijnworkshop bij Wijnprofessor omvat meer dan wijn proeven alleen

Wijnprofessor-Een-wijnworkshop-bij-de-wijnprofessor-omvat-meer-dan-wijn-proeven-alleen-1.jpg12 okt

Waarom is wijn een bijzondere drank? Hoe komt het dat er oneindig veel gedaanten van wijn bestaan? Hoe wordt wijn geproduceerd? Wat is wijntaal? Hoe kun je het beste wijn proeven? Tijdens workshops van Henri Grachten, eigenaar van De Wijnprofessor, krijg je uitgebreid antwoord op deze prangende vragen. En er gebeurt meer. Henri maakt er een gezellig en sfeervol event van. “De beste wijnworkshops zijn die waar deelnemers geanimeerd met elkaar spreken en hun ervaringen met elkaar uitwisselen”, zegt hij.

Proeverij op locatie

Henri organiseert de proeverij op locatie. Zowel bij mensen thuis als bij bedrijven en andere instellingen. Zelf woont hij in Groningen, maar hij rijdt voor een wijnworkshop gerust naar Maastricht. “Afstand is voor mij geen issue. Zolang ik mijn passie voor wijn maar kan delen en mensen mag enthousiasmeren”, legt hij uit.

“Sommige boeren willen dat houtrijping bepaalde aroma’s toevoegt aan de wijn, en anderen vinden juist dat het hout afbreuk doet aan het specifieke karakter van de druif. Dit zijn heel leuke weetjes op het moment dat je de betreffende wijn in je glas hebt.”

Boek een proeverij, workshop of cursus

Wijn proeven

Wanneer deelnemers naast wijn proeven iets extra’s willen, organiseert Henri een geurspel tijdens de wijnproeverij. In kleine groepjes moeten de spelers bepalen welk aroma ze ruiken. Hiervoor krijgen ze een aantal potjes met geuressences voorgeschoteld. Het zijn geuren die veel voorkomen in wijn, bijvoorbeeld: framboos, zwarte bes, roos, vanille, enzovoort.

Boek een proeverij, workshop of cursus

Geurspel tijdens de wijnproeverij

De smaak van de wijn is eerder groen dan rijp, meer lente dan herfst. Het citrusachtige karakter van de wijn geeft een licht mondgevoel. Dit zijn voorbeelden van wijntaal die Henri gebruikt. “Ik ben wars van wollig taalgebruik en van wijnsnobisme. Maar we hebben wel taal nodig om onze indrukken van de wijn onder woorden te brengen.” Daarom gebruikt hij tijdens een wijnproeverij of een wijnworkshop een heldere proefmethodiek met eenduidige woorden die je kunt gebruiken voor een proefnotitie.

Invloed op smaak en aroma

Henri hoort vaak van wijnliefhebbers: “Voor mij is maar één ding belangrijk: dat ik de wijn lekker vind.” En daar draait het natuurlijk ook om. “Met mijn wijnproeverijen, wijnworkshops en wijncursussen wil ik de deelnemers handvaten geven om er achter te komen van welke wijnstijl zij houden, waarom ze de ene wijn lekkerder vinden dan de andere.” Het klimaat, de ligging, de grondsoort en de werkwijze van de producent zijn van invloed op de smaak en het aroma van de wijn. “Sommige boeren willen dat houtrijping bepaalde aroma’s toevoegt aan de wijn, en anderen vinden juist dat het hout afbreuk doet aan het specifieke karakter van de druif. Dit zijn heel leuke weetjes op het moment dat je de betreffende wijn in je glas hebt.”

Tijdens de wijnworkshops gebruikt Henri wijnen uit de hele wereld, en soms ook wijnen die hij zelf te koop heeft. Benieuwd naar de wijnen die hij allemaal in zijn assortiment heeft? Bezoek de online wijn winkel.

Boek een proeverij, workshop of cursus

« Terug

Scroll naar boven