• header-pagina-niet-gevonden-de-wijnprofessor.jpg

Recensies

Leon van der Veen

november, 2017

Samen met een bevriend stel hebben we een Rhône-proeverij van Wijnprofessor bezocht, hierbij een korte impressie. Henri trapte af met een schets van het Rhônegebied, waarbij druivenrassen, bodemsoorten en zaken als het effect van hoogteligging van de wijngaarden aan bod kwamen. Zeer informatief en mooi ondersteund met beeldmateriaal dat op de wand geprojecteerd . Overigens verdient de locatie waar de proeverij werd georganiseerd een aparte vermelding: we stonden op de begane grond van een prachtig opgeknapt historisch pand aan het Boterdiep in de binnenstad van Groningen, waar een architectenkantoor is gevestigd. Complimenten voor de visie waarmee een moderne, hedendaagse werkomgeving is gecombineerd met de charme en de uitstraling van cultureel erfgoed.

Dan de wijnen: op het programma stonden witte en rode wijnen van achtereenvolgens Domaine Saint Amant, Domaine de Piaugier, Montirius, Bertrand Stehelin en Domaine Saint Siffrein. Naast wit en rood werd van het huis Domaine de Piaugier ook een Sablet rosé geschonken. Prachtig wit, op hout gelagerde Châteauneuf du Pape van Saint Siffrein: genieten. Het rood dat geschonken werd zat over het algemeen op hoge alcoholpercentages: stevige winterwijnen, bij voorkeur voor bij het eten. Mijn absolute favoriet was de Gigondas 'La Tour' 2015 van het huis Montirius. Alles zat erin: fruit, zuren, tannines, maar in perfecte balans. Ingepakt alcohol, rijp fruit en fijne zuren als tegenwicht: voor €16,50 een regelrechte aanrader.

Dirk Jan Miedema

november, 2017

Samen met Henri Grachten van Wijnprofessor een kleine selectie uit zijn assortiment Rhone wijnen geproefd. Met de kwaliteit van de wijnen is het dik in orde, o.a. een Grangeneuve 2014 van Domaine Saint-Amant  en een Cairanne Vieilles Vignes 2014 van Domaine des Amadieu geproefd.

Maar wat mijn aandacht trok was een wijn uit een voor mij onbekend wijngebied, Couteaux des Baronnies. Het ligt ten Noorden van de Mont Ventoux en de wijngaarden liggen tot op 600 meter hoogte. De wijnmaker, Sylvia Teste, eigenaresse van Le Mas Sylvia, heeft ervoor gestudeerd in Dijon en heeft haar ervaring bij gerenommeerde boeren opgedaan. Nu kunnen we het resultaat proeven in haar Cuvée Carmen 2015

In de neus rijp zoet zwart fruit, chocola en kruidigheid. In de mond donker fruit en een beetje zoethout. De fijne tannines geven de wijn een mooie structuur samen met de zuren als tegenhanger van het rijpe fruit waardoor de balans goed is. Dit is goed gemaakte volle krachtige wijn zonder zwaar te zijn. De wijn is zuiver en schoon en de combinatie van de druivenrassen Cabernet met Syrah en Merlot zie ik in de Rhone niet vaak, maar werkt hier uitstekend.

Dit blijft lekker ook na één glas! De 2015 vind ik nu al op dronk, en zal het goed doen bij een stuk rood vlees. Kan ook nog met gemak 5 jaar mee. Dit is een uitstekende prijs kwaliteit verhouding. Deze wijn staat zn mannetje naast de meer bekendere Rhone appellations die over het algemeen 1,5 tot 2 x zo duur zijn. Ik ben benieuwd naar de andere cuvees van Sylvia. Chapeau Henri met de allocatie van dit nieuwe Domaine!

Scroll naar boven