• header-nieuws-wijnprofessor-1.jpg

« Terug

Een ode aan onze vrouwelijke wijnmakers

header-blog.jpeg04 mrt

Vrouwen aan het roer op een wijngoed, dat is nu gelukkig geen uitzondering meer. Wij zijn trots dat we vier vrouwelijke wijnmakers in het portfolio van producenten hebben. Internationale Vrouwendag lijkt ons een uitgelezen kans om hen aan u voor te stellen.

1. Emilie Boisson, eigenares en wijnmaakster van Domaine du Père Caboche

IMG_3827.jpeg

Emilie staat in een lange traditie. Ze zegt daarover: “Onze oudste wijngaarden waren in het bezit van, Elisabeth Chambellan, die in 1777 met de hoefsmid Jean-Louis Boisson trouwde. Dat was het begin van ons familiebedrijf dat in de loop der tijd Domaine du Père Caboche werd genoemd. Caboche is de Franse benaming voor hoefijzer. We hebben in de loop van de tijd meer wijngaarden verworven, maar de oorspronkelijke wijngaarden zijn nog steeds in gebruik. Van de wijnranken op die oude percelen, die zijn aangepland in 1906, produceren we onze top wijn, de cuveé Elisabeth Chambellan.”

Bekijk de wijnen van Emilie

Emilie werd al op jonge leeftijd betrokken bij het reilen en zeilen van het wijngoed.

Haar vader was veel afwezig omdat hij, naast zijn eigen bedrijf, diverse bestuurlijke functies vervulde. Onder andere als burgemeester van het wijndorp Châteauneuf du Pape. Nadat vader en dochter jaren samen optrokken als wijnmakers staat Emillie nu aan het hoofd van het familiebedrijf, waarin ook haar broer Nicolas werkzaam is.

2. Céline Barbaud, eigenares en wijnmaakster van Domaine des Favards

Céline is een tweede generatie wijnmaker. Haar vader heeft in 1980 voor het eerst zijn eigen wijnen op de markt gebracht. Céline is opgeleid als ingenieur in de lanbouwchemie, maar tegenwoordig zwaait zij de scepter op het wijnbedrijf. Onder haar leiding heeft het bedrijf zich ontwikkeld tot een wijngoed dat biologisch gecertificeerde wijnen produceert. Domaine des Favards ligt midden in het wijngebied Plan de Dieu. Hier wordt al sinds de Middeleeuwen wijn geproduceerd. In 2005 werd de kwaliteitsclassificatie Côtes du Rhône Villages toegekend aan het gebied. 

Céline is een drukbezet professional.

Celine poseert.jpeg

Ze houdt zich bezig met alle aspecten van het wijngoed. Van het belangrijke werk in de wijngaard – volgens haar de basis voor een goede wijn – tot de marketing en het aan de man brengen van haar wijnen. De wijnen van Céline zijn typisch voor de streek. De stijl van de rode wijnen is robuust met verantwoord houtgebruik. De witte wijnen worden gekenmerkt door intense smaken en aroma’s van geel fruit (perzik, abrikoos) en florale tonen. 

Bekijk de wijnen van Céline

3. Sylvia Teste, eigenares en wijnmaakster van Le Mas Sylvia

Sylvia Teste is als dochter van een abrikozenteler geboren en getogen tussen de wijngaarden van Couteaux de Baronnies in de Drôme. Nadat Sylvia haar studie wijnbouwkunde in 2008 met succes heeft afgesloten deed ze als wijnmaker ervaring op bij wijnmakers in de Australische wijnregio Barossa Valley. In 2010 keerde ze terug naar haar geboortegrond waar ze 6 hectare aan wijngaarden overnam van haar oom. Sylvia voert een vernieuwend beleid in de wijngaard, ze plant o.a. de druivensoorten Cabernet Sauvignon en Merlot aan naast de traditionele druivensoorten van de streek. Daarnaast gebruikt ze snoeimethoden die beter zijn afgestemd op de wat koelere ligging van de wijngaarden.

Sylvia Teste is ondertussen een van de gezichtsbepalende wijnmakers in het gebied Couteaux de Baronies.

Sylvia01.jpeg

Haar wijnen worden door steeds meer liefhebbers ontdekt en hooglijk gewaardeerd. Sylvia maakt onder andere droge witte wijnen van de druiven Chardonnay en Muscat (beide monocepages) en een blend van Viognier en Sauvignon Blanc. Haar rode wijn Cuvée Carmen is een blend van Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah. De  rosé Cuvée Egeria is een trendy gunstig geprijsde, in lichte Provence-stijl geproduceerde rosé.

Bekijk de wijnen van Sylvia 

4. Camille Wallut, eigenares en wijnmaakster van Domaine Saint Amant

1709 Camille 1.jpeg

Onder de rots Saint Amant strekken zich de wijngaarden van Domaine Saint Amant uit. Deze behoren tot de hoogstgelegen wijngaarden in de Rhônevallei. Een kleine dertig jaar geleden vestigden zich hier de ouders van Camille, afkomstig uit Parijs. Met creativiteit, visie, en met de hulp van een gerenommeerde oenoloog is het hen gelukt hier een wijngoed op te bouwen. Camille, die ondertussen architecte was in New York, is naar Frankrijk teruggekomen om ook in het bedrijf aan de slag te gaan. Ze vertelt hierover: “Ik kreeg de smaak te pakken van het complexe – maar o zo bevredigende – beroep van wijnbouwer. Na tien jaar New York City was ik hieraan toe”.

Bekijk de wijnen van Camille

Het gelukt Camille kenmerkende witte wijnen te maken van de Viognier druif. De hoge ligging van de wijngaarden stelt haar in staat om evenwichtige wijnen te maken, minder krachtig dan de wijnen uit de vallei. Toegankelijk en tegelijkertijd complex met het vermogen om te ouderen. Haar rode wijnen worden gemaakt van Grenache en Syrah, typisch voor de streek. Ze hebben een cru status en worden door de internationale pers en door de liefhebbers hoog gewaardeerd. 

« Terug

Scroll naar boven