• header-nieuws-wijnprofessor-1.jpg

« Terug

This cru is hard to find

Wijnprofessor3.png10 feb

Eind januari werd ik benaderd door een wijnverzamelaar uit Londen met de vraag of ik hem enkele flessen van de bekroonde wijn Cairanne Haute de Beauregard zou kunnen leveren. Nog voordat ik kon vragen waarom hij deze wijn niet gewoon in zijn woonplaats kocht, liet hij me weten dat “this cru is hard to find”. Waarom deze wijnverzamelaar bij mij uitkwam leg ik in deze blog uit.

De beste wijnen uit het Zuid-Franse dorp Cairanne hebben sinds 2015 de kwalificatie Cru. De wijnboeren hier bewijzen al enkele decennia dat zij in staat zijn wijnen te maken met een eigen karakter en van een constante hoge kwaliteit. Dit is uiteindelijk bekroond met de cru-status door het comité dat over het toekennen gaat van de herkomstbenamingen. Dit comité heeft de regels opgesteld waaraan de rode wijnen uit dit gebied moeten voldoen. Denk daar bij aan de maximale opbrengst per hectare, de toegestane druivensoorten en de nauwkeurige afbakening van de wijngaarden die binnen de appellation vallen.

Bekijk al onze wijnen

Wijnprofessor4.png

Bio-dynamische wijnbouw

Cairanne heeft 1000 inwoners en ligt tussen de rivier de Rhône en de Mont Ventoux. Het dorp ligt op een heuvel en markeert de overgang tussen de wijngaarden in de vallei en die tegen de hellingen van de spectaculaire heuvelrug die doorloopt tot het wijndorp Rasteau. Domaine des Amadieu bezit hier 7 hectare aan wijngaarden. De huidige eigenaars Yves-Jean en Corinne Houser (beide landbouwingenieur) hebben dit wijngoed in 2007 verworven. Ze zijn direct begonnen met de conversie van traditionele wijnbouw naar bio-dynamisch.

De bio-dynamische wijnbouw is gebaseerd op de antroposofische visie op landbouw. Het moment waarop wordt aangeplant, gesnoeid en geoogst is afhankelijk van de positie van de maan ten opzichte van zon, planeten en sterren. In de wijngaard en in de wijnmakerij worden geen chemische preparaten gebruikt. Dat Domaine des Amadieu werkt volgens de principes van de bio-dynamiek komt uiteraard tot uitdrukking in de zuivere wijnen maar ook in het logo dat op elk etiket prijkt: een halve maan.

Als importeur van de Amadieu wijnen hebben we de twee rode Cru Cairanne wijnen ingezonden voor beoordeling door de drie Nederlandse Masters of Wine (de hoogste opleiding op wijngebied). In een zogenaamd blinde proefsessie is bepaald welke wijnen worden opgenomen in de Wijngids 2020 met de 400 beste wijnen in Nederland onder 25 euro. Beide wijnen van Domaine des Amadieu  zijn in de gids vermeld. Cairanne Haut de Beauregard, waarvan slechts 2400 flessen per jaar worden gemaakt, met een beoordeling 9. De gunstiger geprijsde Cairanne Vieilles Vignes met een 9-.

Bekijk al onze wijnen

« Terug

Scroll naar boven