• header-nieuws-wijnprofessor-1.jpg

« Terug

Rode Grenache: de belangrijkste druif in de Rhônevallei

happy_grenacheday.jpg18 sep

De druif heeft zelfs een eigen dag, International Grenache Day, de derde vrijdag van september. Grenache is de vierde meest aangeplante druivensoort ter wereld. Toch is de druif wat minder bekend bij het grote publiek. Dat komt omdat je hem vaak als één van verschillende druivensoorten in een blend aantreft. Tijd om de Grenache in het zonnetje te zetten.

Grenache houdt van zon en warmte

Je vindt hem dan ook alleen in wijngebieden met een warm klimaat. De druif kan goed tegen droogte. De belangrijkste regio’s waar Grenache is aangepland zijn Zuid Rhône en Languedoc in Frankrijk en Rioja en Priorat in Spanje, waar deze druif Garnacha heet. Buiten het warme mediterrane klimaat is het simpelweg te koel om de druif evenwichtig en volledig tot rijping te laten komen.

Karakter van Grenache

De druiven zijn groot, met een dunne schil, een hoog suikergehalte en weinig zuur. Grenachewijnen hebben zelden een diepe kleur, maar wel veel body (rijk mondgevoel). Typisch zijn de indrukken vant rood fruit zoals aardbei, framboos en kers, met tonen van specerijen (witte peper en  zoethout). Als de wijn ouder wordt ontstaan er tevens impressies van toffee en krijgt hij een meer aards karakter (bosgrond, leer).

Grenache is koning in Zuid Rhone

Wijnen uit de Rhônevallei zijn bijna altijd een blend van meerdere druiven. Zijn specifieke eigenschappen maken de Grenache bij uitstek geschikt als blending parner voor robuustere druiven als Syrah en Mourvèdre. Het belangrijkste bestanddeel in deze wijnen is de Grenachedruif. Gelet op de verschillende karakters van deze druivensoorten is het geheel vaak beter dan de som der delen. Een voorbeeld van een Rhôneblend met Grenache, Syrah en Mourvèdre (GSM) is de Gigondas van Bertrand Stehelin.

Wijnmakers van Montirius: Eric, Christine en Justine Saurel 

De 100% Grenache wijn van Montirius

Een monocepage is een wijn die is gemaakt van één druivnesoort. Grenache van oude wijnranken met een beperkt rendement (oogstopbrengst) kan ook als monocepage geweldige resultaten opleveren: evenwichtige, gelaagde wijnen die goed kunnen ouderen. Le Jardin Secret van Montirius is zo’n wijn. De belangrijkste kenmerken van Grenache vindt je er in terug: een vol mondgevoel, fluweelzachte tannines, impressies van bessen- en kersen, iets aards en kuidigs.

« Terug

Scroll naar boven