• header-nieuws-wijnprofessor-1.jpg

« Terug

Een bezoek aan de wijnboer met verstrekkende gevolgen

Wijnprofessor-Een-bezoek-aan-de-wijnboer-met-verstrekkende-gevolgen-1.jpg06 dec

Een wijnboer heeft een druk leven. Hij moet zijn wijnranken goed verzorgen, zodat hij aan het eind van het groeiseizoen gezond en rijp fruit kan oogsten. Daarna zal hij de druiven verwerken tot wijn. Henri Grachten, eigenaar van Wijnprofessor, kiest daarom een geschikt moment voor zijn wijnreizen.

Het juiste moment kiezen

“Ik wil de wijnboer absoluut niet voor de voeten lopen”, zegt Henri. Wijn maken is heel precies werk. Waakzaamheid is vereist. De meest subtiele gebeurtenissen kunnen de kwaliteit de druiven al beïnvloeden. Henri zoekt daarom altijd een moment uit binnen de cyclus van de wijnboer waarin deze tijd heeft, om (nieuwe) Franse wijnen te presenteren en hem rond te leiden door de wijngaarden.

Van harte welkom

Meestal bezoekt Henri wijnboeren in maart, oktober (na de oogst) of in de winter. De wijnboer werkt in die maanden minder op het land. De boeren heten Henri over het algemeen van harte welkom. “Ze vinden het fijn dat iemand uit Nederland geïnteresseerd is in hun wijn. Ik zoek namelijk boeren uit van wie de wijn nog niet in Nederland geïntroduceerd is.”

“Een bijzonder lekkere wijn met een frisse bite. Sylvia Teste weet als geen ander hoe ze het bladerdek van de struiken moet managen om de druiven goed en evenwichtig te laten rijpen. Bewonderenswaardig, modern vakmanschap.”

Boek een proeverij, workshop of cursus

Een jonge wijnboerin

In Nederland onderzoekt Henri welke wijnboeren uit de Rhônestreek en de Beaujolais nog niet bekend zijn in Nederland. Dit doet hij onder andere door de wijnpers goed te volgen. Zo maakte hij bijvoorbeeld kennis met een jonge wijnboerin uit de Baronnies: Sylvia Teste. Ze is eigenaresse van Le Mas Sylvia. Een wijnjournalist schreef vol lof over haar wijn, wat bij Henri belangstelling opwekte. Op het moment dat Henri haar wijn proefde wist hij wat de journalist bedoelde.

Boek een proeverij, workshop of cursus

Begin van een prettige samenwerking

Terug in Nederland heeft hij samen met een aantal wijnvrienden de wijn nogmaals geproefd. “Ons enthousiasme was zo groot dat ik al haar wijnen heb opgenomen in het assortiment van de Wijnprofessor. Dit was het begin van een prettige samenwerking. Ze stuurde me allerlei informatie en foto’s zodat ik haar wijnen kan promoten tijdens wijnproeverijen.”

Cuyee Mademoiselle, een witte wijn van formaat

Sylvia Teste maakt onder andere een witte wijn van de rijke Viognier druif en de pikante Sauvignon Blanc, de Cuvee Mademoiselle. De hoge ligging van haar wijngaarden samen met deze combinatie van druiven levert een bijzondere wijn op. Een frisse wijn met in de afdronk het rijpe ‘parfum’ van de Viognier. “Een bijzonder lekkere wijn met een frisse bite. Sylvia Teste weet als geen ander hoe ze het bladerdek van de struiken moet managen om de druiven goed en evenwichtig te laten rijpen. Bewonderenswaardig, modern vakmanschap.” Hoewel de wijngaarden van Le Mas Sylvia slechts 6 hectare beslaan produceert zij naast haar drie witte wijnen nog twee rode wijnen en een roséwijn.

Een mooie rode instapwijn

Een van die rode wijnen is Cuvee Amazone. Het is een stevige wijn voor een betaalbare prijs. Een wijn om even voor te gaan zitten. Dit kan bijvoorbeeld tijdens het eten. Hij past bij vele gerechten. De wijn is met de druiven Syrah, Cabernet Sauvignon en Merlot een geslaagd huwelijk van Rhône- en Bordeauxdruiven. “Dit is nu zo’n wijn die ik zou aanbevelen als huiswijn, hij verveelt niet snel, je kunt hem als aperitief en bij de maaltijd drinken en hij is betaalbaar”, zegt Henri over de Cuvee Amazone.
Enthousiast geworden door Henri’s verhaal? De wijnen van Le Mas Sylvia zijn te bestellen bij de Wijnprofessor. Wil je een wijnworkshop of wijnproeverij organiseren? Schroom dan niet hem te bellen. Laat hem je meenemen naar de wereld van de wijn.

Boek een proeverij, workshop of cursus

« Terug

Scroll naar boven