• header-nieuws-wijnprofessor-1.jpg

« Terug

Zo ontkurk je wijn zonder problemen

Zo-ontkurk-je-wijn-zonder-problemen_2.jpg15 mrt

Voor veel mensen is het ontkurken van wijn best een uitdaging. Wijnprofessor geeft je graag tips over de handigste aanpak. Ook bij het schenken van wijn komt soms meer kijken dan je zou denken. Hierin willen we je eveneens op de goede weg helpen. Sommige flessen hebben een schroefdop, lekker gemakkelijk. Over de schroefdop zijn de meningen in de wijnwereld echter wel verdeeld. Hier zullen we ook nog op ingaan. Maar eerst: hoe ontkurk je wijn?

Wijn ontkurken

Aan de bovenkant van de wijnfles zit een capsule. Met een sommeliersmes maak je de bovenkant van de flessenhals en de kurk vrij. Aan het sommeliersmes zit een spiraal, hiermee kun je de wijn ontkurken. Draai deze spiraal voorzichtig in de kurk en let op dat je deze niet kapot maakt. Vervolgens kun je de kurk gemakkelijk naar boven trekken. Als je de kurk weer op de fles doet, is het beter deze om te draaien. De onderkant van de kurk past namelijk minder goed op de fles omdat hij breder wordt wanneer je de wijn ontkurkt. De bovenkant past nog wel prima in de wijnfles.

“Over de vraag of een wijnfles daadwerkelijk een kurk nodig heeft heerst al jaren discussie. De voor- en tegenstanders zullen het niet snel eens worden.”

Vraag aan Wijnprofessor

Schroefdop of kurk?

“Over de vraag of een wijnfles daadwerkelijk een kurk nodig heeft heerst al jaren discussie. De voor- en tegenstanders zullen het niet snel eens worden”, aldus Henri Grachten, eigenaar van Wijnprofessor. Wijnen uit de nieuwe wereld, zoals Nieuw-Zeeland en Australië, hebben doorgaans een schroefdop. Deze is gemakkelijker in het gebruik. In de oudere wijnlanden, zoals Frankrijk, Italië en Spanje, geven ze doorgaans sterk de voorkeur aan de kurk. Dit is een eeuwenlange traditie waar ze niet van willen afwijken.

Betere ontwikkeling

De kurk doet recht aan de kwaliteit van de wijn, volgens de voorstanders. Een kwalitatief goede kurk laat een minimale hoeveelheid lucht toe in de fles waardoor de wijn zich beter zou ontwikkelen. Voorstanders van de schroefdop stellen dat-, als er al extra zuurstof nodig is, er moderne schroefdoppen zijn die een minimale hoeveelheid lucht doorlaten. Bovendien is er met een schroefdop minder kans op de wijnfout kurk.

Wijn inschenken

Genoeg over schroefdop of kurk. Nu we die eraf hebben gehaald is het tijd om de wijn in te schenken. Houd de wijnfles vast aan de onderkant en zorg dat er een servet in de buurt is om druppels te absorberen. Zoals we in het blog ‘Uit welk type wijnglazen drink je wijn’ hebben geschreven, schenk je de wijn tot aan het punt waar het glas bol wordt, dus niet te vol. Draai de wijnfles vervolgens een kwartslag met behulp van je pols om druppels te vermijden. Wanneer je het prettig vindt is het mogelijk een schenkhulpmiddel te gebruiken: een tuitje dat je aan de fles bevestigt. Hiermee kun je zeer beheerst schenken.

Vraag aan Wijnprofessor

Bezinksel voorkomen

Oudere wijnen hebben vaak bezinksel, ofwel droesem. Hoewel dit geen kwaad kan, wil je het niet in je glas hebben. Om bezinksel in je glas te voorkomen raden wij je aan de wijn te decanteren. Dit houdt in dat je de wijn voorzichtig overschenkt in een glazen karaf. Zodra je ziet dat het bezinksel de fles gaat verlaten stop je met decanteren zodat het bezinksel in de fles achterblijft. De karaf bevat de wijn zonder droesem.

Gigondas 2013

“In mijn assortiment heb ik een aantal oudere wijnen die je beter kunt decanteren. De Gigondas 2013 van Bertrand Stehelin bijvoorbeeld. Ik adviseer om deze wijn een paar uur voor gebruik in een karaf te schenken. Je bent dan verlost van het bezinksel. Bijkomend voordeel is dat de wijn de kans heeft om zijn aroma's en smaken te ontwikkelen omdat het in aanraking komt met zuurstof. De Gigondas is dan op zijn best" aldus Henri. “Als laatste tip: als je geen karaf gebruikt, schenk dan voorzichtig uit de fles, let wel op dat je het bezinksel in de fles achterlaat.”

Vraag aan Wijnprofessor

« Terug

Scroll naar boven