• header-nieuws-wijnprofessor-1.jpg

« Terug

Laten we de glazen klinken op de rijke wijngeschiedenis!

Laten-we-de-glazen-klinken-op-de-rijke-wijngeschiedeni_2.jpg07 jun

Wijn wordt wereldwijd al eeuwenlang gedronken. Je kunt je voorstellen dat wijn dus een zeer rijke geschiedenis heeft. Tijdens de wijncursussen van Wijnprofessor besteden wij hier dan ook regelmatig aandacht aan. “Een van de gebieden waar wij onze wijn inkopen, de Rhônevallei, heeft eveneens een zeer rijke geschiedenis”, aldus Henri Grachten, eigenaar van Wijnprofessor. In dit blog zullen we een aantal hoogtepunten beschrijven.

De eerste wijn

Uit Archeologische vondsten is gebleken dat de eerste wijn 8.000 jaar geleden is gemaakt in Georgië. Ook de Grieken en Romeinen kenden een wijncultuur. Zij hadden zelfs een commerciële productie. De Romeinen brachten wijncultuur naar bijna alle nu bekende wijnstreken in West-Europa. Zo ontstond in de eerste eeuw na Christus al wijnbouw in de Rhônevallei. Deze wijn werd vervolgens afgezet in Italië.

“In 1866 is vastgelegd dat in de wijnen van Châteauneuf 13 druiven zijn toegestaan.”

Vraag aan Wijnprofessor

Wijn in de Middeleeuwen

Na de ineenstorting van het Romeinse Rijk ontstond er een dip in de wijnbouw. De kloosterordes en de kerk maakten hiermee langzaam een doorstart. In de Middeleeuwen werd bijvoorbeeld de wijnbouw in het vlakkere gedeelte van de Rhônevallei opgepikt door de religieuze orde der Tempeliers. Dit gebied werd toen Plan de Dieu genoemd en heet tot vandaag de dag nog steeds zo. In 2005 krijgt het gebied een eigen officiële status. De wijnproducent van het gebied, Domaine des Favards, mag nu op alle etiketten ‘Plan de Dieu’ zetten. “Zijn Plan de Dieu 2014 was favoriet op de Najaarsproeverij 2017 van Wijnprofessor”, aldus Henri. Hier kun je hem vinden. 

Paus Johannes XXII

De wijnen uit Châteauneuf du Pape hebben een rijke geschiedenis. In de 15e eeuw hadden de pausen die resideerden in hun verblijf in Avignon de geweldige potentie van de wijngaarden rond Châteauneuf ontdekt. Ze besloten daar zelf wijngaarden te exploiteren. Paus Johannes XXII liet er een kasteel bouwen waarvan de ruïnes nog steeds de skyline van het dorpje bepalen. Een van de leveranciers van Wijnprofessor, Domaine du Pére Caboche, heeft een geschiedenis die terug gaat tot het jaar 1777. Hier kun je hem vinden.

Vraag aan Wijnprofessor

Bijzonder druivenaantal

Henri: “In 1866 is vastgelegd dat in de wijnen van Châteauneuf 13 druiven zijn toegestaan.” In de praktijk komt het zelden voor dat al deze druiven in de wijn zijn verwerkt. Meestal gaat het om de bekende Rhônedruiven Grenache, Syrah en Mourverdre. In een van de bovengenoemd Domaine, Châteauneuf du Pape Rouge Elisabeth Chambellan 2015, zijn al deze druivensoorten wel verwerkt. “Deze wijn bestaat voor 95 procent uit Grenache en voor 5 procent uit de 12 andere druivensoorten. Een bijzondere verhouding die een zeer fraaie wijn oplevert”, aldus Henri.  

Wijncursus of proeverij

Ben je benieuwd naar de wijnen van Wijnprofessor? Neem dan vooral een kijkje in het uitgebreide assortiment. Je kunt je eveneens opgeven voor een wijncursus of proeverij. Dan zullen we zeker de glazen klinken op de rijke wijngeschiedenis!

Vraag aan Wijnprofessor

« Terug

Scroll naar boven