Wijn-spijscombinaties

Het combineren van wijn en spijs is een kunst die je kunt leren. Wijnprofessor heeft bij een aantal karakteristieke Rhône en Beaujolais Wijnen passende gerechten gezocht.

De Viognier van Domaine de Piaugier

Dit is een rijke wijn met aroma’s en smaken van abrikoos en peer maar ook van exotisch fruit zoals lychee en mango. De volgende gerechten passen erbij:

  • Mild gekruide, romige curries, zoals kormas of spicy curries uit Zuid-Ooost Azië.
  • Perzik en abrikoos in het gerecht vormen de weerklank van de gelijksoortige aroma’s in de wijn.
  • Het mag ook best een kipsalade zijn waarin abrikoos, mango of peer is verwerkt
  • Gerechten met saffraan, gember en kokosnoot
  • Wit vlees zoals kip, kalkoen, maar ook varkensvlees en zelfs lamsvlees met romige sauzen, aangemaakt met een scheutje van de viognier wijn
  • Rijke schelpdiergerechten zoals gegrilde kreeft, sint-jakobsschelpen, en krab, zeker als je specerijen gebruikt bij de bereiding
  • Romige kazen
  • Ovenschotel met zoete groenten zoals pastinaak, zoete aardappel, winterpeen, pompoen

bekijk de wijn ››

Gigondas 2013 van Bertrand Stehelin

Deze Gigondas kenmerkt zicht door een stevige body, aangename tannines en naast het rode en zwarte fruit ook kruidigheid. Hiermee moet je in de keuze van het gerecht rekening houden. Bij mijn advies heb ik me laten leiden door de overeenkomsten tussen wijn en spijs.

  • Een vegetarische herfst- of winterschotel, bijvoorbeeld met schorseneer en/of knolselderij als basis. De volheid en de kruidigheid van de wijn past hierbij.
  • Als je voor vegetarisch kiest, overweeg dan om gerijpte kaas aan het gerecht toe te voegen, bijvoorbeeld Parmaggiano Reggiano, Saenkanter Gouda of Cheddar.
  • Een fraaie match is stoofpot van fazant met bacon, prei, bleekselderij en wortelen.
  • De door de Grenache druif gedomineerde wijn past ook heel goed bij een stoofschotel van rundvlees, bijvoorbeeld Daube Provençale. Tip: gebruik voor de wijn in het gerecht de voordeliger Vin de Pays van Bertrand Stéhelin.
  • Kies je voor Hollandse pot, dan zou hachee (vergeet de kruidnagel en laurier niet) met rodekool een goede keuze zijn; het rijke mondgevoel met een zweem van zoet en de specerijen harmoniëren met de volheid en de kruidigheid van de wijn.
  • Tenslotte: ook bij een krachtig gekruide pasta bolognese misstaat deze Gigondas niet.

bekijk de wijn ››

Saint Amour van Domaine de la Roche

Dit is een elegante lichte kwaliteitswijn uit de Beaujolais, met aroma’s van rood fruit, florale tonen en bramen. Deze aroma’s komen, verpakt in zijdezachte tannines, terug in de smaak. Hij is prima te combineren met vlees en stevige vissoorten. Ook is hij uitermate geschikt als aperitief. De wijn past uitstekend bij de volgende gerechten:

  • Als begeleider van een plank met verschillende fijne vleeswaren
  • Asperges met Ardenner ham of lamsvlees(puntjes)
  • Snoekbaars op een groentesalade of met sjalotten en rode wijnsaus
  • Carpacio van rundvlees

bekijk de wijn ››

Scroll naar boven